Calvin de Groot groeit door naar 100% elektrische NXT Gen Cup

De 20-jarige Calvin de Groot zal dit seizoen deelnemen aan een uniek raceformat: de 100% elektrische NXT Gen Cup. 12 races in het kader van vier DTM-evenementen staan op de kalender waarbij de Norisring komend weekend de eerste is. Na deelname aan de Citroen C1 Cup en Ford Fiesta Sprint Cup maakt De Groot hiermee een serieuze stap voorwaarts in zijn autosportcarrière. Naast de ondersteuning van enkele trouwe sponsors, slaat De Groot de handen in een met het team van Bas Koeten Racing dat niet alleen bekend staat om ontwikkeling van jonge rijders, maar ook om de innovaties waaraan zij werken binnen de autosport. Als ambassadeur van het Motorsport Techlabs programma van Bas Koeten Racing zullen zij gezamenlijk de ontwikkelingen aanjagen.

Calvin de Groot: “Ik ben niet alleen als coureur actief, ik ben tevens coach van een groep jonge karttalenten en spendeer daarnaast de nodige uren op de racesimulator. Daarbij ben ik sinds kort gediplomeerd technisch engineer en reed ik de afgelopen anderhalf jaar met succes in het Nederlands Kampioenschap Ford Fiesta Sprint Cup. Vorig jaar had ik niet durven dromen dat ik nu al deze stap naar de NXT Gen Cup zou maken. Dit voorjaar nam ik deel aan een collectieve testdag met deze 100% elektrische raceauto op het circuit van Misano en daar was ik in 7 van de 8 sessies de snelste. Het rijden in deze cupauto was fenomenaal en de gelijkheid in prestaties gaat sowieso zorgen voor waanzinnige races. Voor mij als rijder is het belangrijk dat ik me met gelijke wapens kan meten aan de andere coureurs. Vier DTM-evenementen met in totaal 12 wedstrijden zorgen voor een prachtig platform waarop me kan presenteren.”

De Groot vervolgt: “Al van jongs af aan ken ik het team van Bas Koeten Racing. Met mijn vader kwam ik al bij hen in de pitbox toen ik nog heel jong was. We zijn streekgenoten en hebben altijd goed contact gehad. Toen ik stappen ging zetten in de nationale autosport, zagen we elkaar weer heel vaak. Op het moment dat NXT Gen Cup aan bod kwam, sprong de vonk écht over. Bas en Jelle hebben vorig jaar de NXT Gen Cup van binnenuit leren kennen. Daarbij hebben zij met hun team gezorgd dat veel jonge Nederlandse rijders via Ford Fiesta Sprint Cup of BMW M2 Cup zijn doorgegroeid naar het absolute topniveau in de autosport, waaronder Porsche Supercup en GT3 kampioenschappen. Dat is een grote stimulans voor mij. Toen ze tekst en uitleg gaven over hun Motorsport Techlabs programma vielen de puzzelstukken in elkaar. Mijn deelname aan NXT Gen Cup zorgt ervoor dat ik nu hun ambassadeur word en dat ik begeleid word in mijn ontwikkeling als rijder.”

Jelle Koeten: “Bij Bas Koeten Racing komen mensen, ambities, kennis en techniek samen. Het succes van een race-evenement hangt grotendeels af van kennis, ervaring en onderlinge samenwerking van coureurs én crew. Daarom is talentontwikkeling al jaren verankerd onze organisatie. Het is een essentieel onderdeel van onze missie om telkens weer topprestaties te leveren op het circuit. Bovendien geloven wij dat stimuleren en ondersteunen van talent niet alleen de sport als geheel verrijkt, maar ook jonge coureurs en crew klaarstoomt voor een veelbelovende toekomst in de autosport of daarbuiten. Onze werkwijze werkt: jaar op jaar brengen we kampioenen voort in verschillende raceklassen. Wij bieden een opstap naar de hoogste niveaus van de autosport. Calvin heeft al meerdere jaren ervaring in de autosport, eerst Citroen C1 Cup, later in de Ford Fiesta Sprint Cup en hij maakt nu een serieuze stap omhoog naar de NXT Gen Cup. Hierin gaan we hem ondersteunen omdat we geloven in de potentie van Calvin en tevens de innovatie in de autosport willen aanjagen.“

Bas Koeten vult aan: “We zullen Calvin niet alleen ondersteunen in de NXT Gen Cup, maar hij zal ook met ons samen optrekken in het verspreiden van onze boodschap over technische innovaties in de autosport. Calvin is een ambassadeur van ons Motorsport Techlabs programma en hij zal bij ons aanhaken bij presentaties, colleges en bijeenkomsten. De kruisbestuiving met studentenprojecten die we al draaien, maar ook projecten die we vanaf september aangaan, is voor ons belangrijk. Ook haken we Calvin aan in een aantal digitale concepten die we gaan uitwerken, daarover later meer. Via Motorsport Techlabs bieden we een unieke mogelijkheid om de dynamische wereld van de autosport van dichtbij te beleven, talent te ontdekken en te ontwikkelen, hands-on ervaring op te doen en te leren van professionals die hun sporen reeds hebben verdiend.”