Ford Fiesta; Oeste Racing met Calvin de Groot

BRON: fordfiestacup.be met dank aan Koen Wyckmans en fordfiestacup.be

Het Belgische Oeste Racing komt in de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup aan de start met 19-jarige Calvin de Groot. De komst van de Nederlandse jongeling bij de formatie van Jo Lambrecht is een goed voorbeeld van hoe jongeren vanuit de karting kunnen doorgroeien naar de circuitracerij.

Jo Lambrecht

Jo Lambrecht is een man van vele oorlogen. Na een debuut in karting en een switch (met Opel, vader Lambrecht runde vele jaren een Opel-garage) naar de Belgische rally’s, zagen we hem een hele tijd op circuit meedraaien in de Belgische toerklasse en de 24 Uren van Spa. Vooral de Vectra en later Astra, klaargemaakt door Marc ‘Ceco’  Ceulemans, lieten hem toe vooraan een flinke deun mee te blazen. Het was overigens binnen dezelfde structuur dat een zekere Bert Redant zijn allereerste race beleefde. Al die tijd liet de karting Jo niet los en dat leidde ertoe dat hij tijdens de koude wintermaanden zijn stek vond aan de Portugese westkust – ‘oeste’ is het Portugese woord voor west – en er startte met outdoor wintertrainingen. Het vervolg was het vanuit de thuisbasis in Aalter tunen van karts, het verlenen van service en dra volgde de import van het Italiaanse Haase. 

Haase-karts

“Via Haase-karts en als verdeelpunt voor IAME en Rotax staan wij zeer dicht bij de bron en al te vaak kregen wij van jonge rijders de vraag wat zij konden doen nadat hun kartverhaal ten einde liep en er, jawel, ook over haalbare budgetten werd gesproken, “ doet Oeste Kart en Oeste Racing-bezieler Jo Lambrecht zijn verhaal. “Zo zijn wij zowel in België, Nederland als Portugal gestart met de C1 Cup. Het liet jongens en meisjes toe de overstap te maken naar de autosport – vandaar Oeste Racing –  de stiel te leren en te proeven van de eerste successen! Oeste Racing eindigde steeds in de top 5, wij wonnen de 24 Uur van Portimao, de 6 uursrace op Circuit Zandvoort en logischerwijze werd er gedacht aan een volgende etappe. Sommigen opteerden voor de VW Fun Cup en met Calvin de Groot kwam de Ford Fiesta Sprint Cup ter sprake…”

Met zijn 150 pk, laagdrempelige technische instap en close racing is de Ford-merkencup duidelijk een prima volgende stap voor Calvin de Groot.

Calvin de Groot

Calvin startte op zijn zesde in karting en was veertien toen hij bij ons begon”, zegt Jo, die voor de Nederlander de JDK Fiesta zal runnen. “Na karting en C1 geven wij hem zo de kans zich in de Ford Fiesta Sprint Cup in de kijker te rijden! Er rust evenwel geen druk op zijn schouders: hij krijgt de tijd om te groeien en resultaten te behalen. In de C1 bewees Calvin met regelmatige ‘pole positions’ dat hij snelle ronden kan rijden én hij is gedreven bezig met autosport. We gaan vol vertrouwen naar de eerste confrontatie met voor zowel Calvin als onszelf volledige nieuwe concurrenten.”

#143

Dat Calvin de Groot met #143 zal racen, heeft dan weer alles te maken met de neef van Jo Lambrecht. De in 2019 dan 22-jarige Björg Lambrecht was een beloftevol renner bij Lotto Soudal en kwam na een val tijdens de Ronde van Polen om het leven. Hij droeg toen het nummer 143. In Aalter leeft de gedachtenis aan Björg nog zeer sterk verder. Gezien de Oeste-formatie daar haar thuishaven heeft, lag het in de lijn der verwachtingen dat er een link zou zijn tussen Oeste Racing en de onfortuinlijke wielrenner.