Racetalent Calvin dicht bij grote droom: “Het begin van veel moois”

28 november 2020, 15.00 uur · Door Maarten Edelenbosch

HOORN – Calvin de Groot komt steeds dichter bij zijn grote doel: professioneel coureur worden. Waar hij vorig jaar nog samen met z’n vader alles zelf moeten doen, heeft een toevallige ontmoeting in België zijn carrière in een stroomversnelling gebracht.

Calvin de Groot dichter bij droom om coureur te worden – NH Nieuws

Het is mei 2019. Zoals altijd is Calvin samen met zijn vader, die ook zijn monteur is, met de caravan naar Genk gekomen voor een kartrace. “Heel klungelig waren we de tent vergeten, en dus stonden we in de regen met onze kart. We mochten bij de Belgische teameigenaar Jo Lambrecht in de tent schuilen en zijn daar het hele weekend gebleven.”

De Belg, zelf oud-coureur, ziet gelijk het talent van de 16-jarige Horinees. “Ik zei: ‘Daar zit potentieel in. Daar moeten we iets mee’. Dus heb ik aangeboden dit jaar met hem samen te werken, en zo is geschied.”

Hij krijgt een fabriekskart en een ervaren monteur tot zijn beschikking. Bovendien kan hij ervaring opdoen in lange afstandsraces. Helaas zorgt corona ervoor dat het vooral beperkt blijft tot trainen en het rijden van slechts enkele races, maar daarbij valt Calvin wel op.

“Ongelooflijk! We hadden nog nooit in een auto geraced, maar wonnen gelijk”

CALVIN DE GROOT, RACETALENT

In een hogere kartklasse verrast hij door in de regen als zesde te eindigen. Maar het grootste succes behaalt hij met zijn drie Belgische teamgenoten op Circuit Zandvoort waar ze een acht uursrace winnen. “Ongelooflijk, dat verwacht je nooit. We hadden allemaal nog nooit in een auto geraced, één keer getraind. We waren niet goed voorbereid, maar het kwam goed.”

Tekst gaat verder onder de foto

Calvin de Groot op circuit Zandvoort - NH Nieuws/Maarten Edelenbosch
Calvin de Groot op circuit Zandvoort – NH Nieuws/Maarten Edelenbosch

Meer budget nodig

Al met al dus een succesvol jaar. Toch zijn er zorgen voor komend jaar. Calvin zou een seizoen lange afstandsraces rijden willen combineren met het karten. Maar daarvoor heeft hij nog te weinig geld. “We zijn dus nog hard op zoek naar sponsors. Karten is een basisonderdeel van het racen. Je hebt het gevoel van competitie. Inhalen, verdedigen dat leer je er allemaal.”

Grote droom dichterbij

Maar bovenal is er de blijdschap dat hij weer een stap dichterbij zijn grote droom is gekomen om professioneel coureur te worden en ooit de 24 uur van Le Mans te rijden. “Er is potentieel. De weg is lang, en je moet de juiste mensen op de juiste plaats tegenkomen om daar te komen. Ik denk dat hij goed bezig is”, zegt teambaas Lambrecht. “Ik rij nu toch lange afstandsraces. Waaronder ook de 24 uur van Spa Francorchamps (red. circuit in België), de zes uur van Zandvoort, en nog veel meer races. Ik ben goed op weg”, sluit Calvin af.