De verdiensten van de vriendendienst

Bij het voorbereiden van mijn crowdfundingsactie werd ik geholpen door Barbara Bisschop, Queen of Sales. Hier was ik erg blij mee. enige tijd later schreef ze hier een leuke blog over die je hieronder kan lezen! Leuk om op deze manier als voorbeeld gebruikt te worden!

Als jonge accountmanager leerde ik van mijn salestrainer dat de emotionele bankrekening net zo belangrijk is als de financiële bankrekening. Naast dat je opdrachten moet doen om rijk van te worden, zijn opdrachten waar je blij van wordt ook heel waardevol. Sinds mijn ondernemerschap ben ik continu op zoek naar de ideale balans tussen een goede financiële buffer en ja of nee zeggen tegen hele leuke, soms onbetaalde, opdrachten waar ik wel ontzettend blij van word. Zolang het ene niet ten koste gaat van het andere, gaat het goed. Onlangs deed ik zo’n opdracht en bleek die (onbetaalde) vriendendienst een onbetaalbare uitkomst te hebben.   

Hé, een nieuw bericht!

Een aantal maanden geleden werd ik via Facebook Messenger benaderd door Mark die ik via-via ken, met de vraag; ‘Doe je ook wel eens een vriendendienst?’. Lachend zat ik achter mijn laptop, natuurlijk doe ik graag een (onbetaalde) vriendendienst, mits dit in mijn agenda past. 

Zijn 17-jarige zoon, Calvin, is een jonge autocoureur die tot de top van junior autoracers BeNeLux behoort. Voor komend seizoen had hij een groot doel: voldoende geld bij elkaar verzamelen om zijn professionele coureurs carrière verder te kunnen uitbouwen. Uiteindelijk hielp ik de allerjongste ondernemer in mijn netwerk met het professionaliseren van zijn crowdfunding pitch, de actie en een introductie bij mijn zakelijke netwerk BNI.

“Mooi hoe netwerken werkt.”

Afgelopen week ontving ik onverwachts een terugkoppeling van Calvin. Hoe leuk! Hij vertelde over het succes van de crowdfundingsactie en had nog meer nieuws. Naast dat hij veel donaties heeft ontvangen, is er ook nog een extra lead uit zijn actie ontstaan. 

“Goedemorgen Barbara,

Zoals je vast voorbij hebt zien komen, heb ik een mooi resultaat gehaald met mijn crowdfundingsactie. Uiteindelijk heb ik niet het volledige doel bereikt, maar mede door de extra aandacht die we eraan besteed hebben, heb ik ondanks deze Coronatijd toch 70% van mijn doel gehaald. Ik ben hier heel blij mee! Dank je wel voor je hulp bij het maken van de pitch, de actie en de uitnodiging bij de BNI. Zelfs mijn zus heeft hier iets aan gehad. Zij heeft via het bedrijf van mijn contact een fijne stageplaats overgehouden. Mooi hoe netwerken werkt. Ik ga er een mooi jaar van maken!

Calvin

Voordelen van vriendendiensten

Als zelfstandig ondernemer is de balans tussen de financiële en emotionele bankrekening moeilijk te vinden, aangezien je nooit zeker weet wat het achteraf waard zal zijn. Ik merk ook in mijn omgeving dat ondernemers daarom toch vaak vervallen in de ‘geld-tunnelvisie’. Na deze ervaring is voor mij nogmaals bewezen waarom vriendendiensten zo belangrijk zijn eens in de zoveel tijd. 

Twijfel je wel eens of je een opdracht moet aannemen die voor je gevoel niet de gewenste omzet oplevert? Ik som graag mijn learnings voor je op die deze onbetaalde opdracht aan waarde voor mij opleverde. Houd ze er vooral bij als voor jou zich eenzelfde situatie voordoet.

 1. Geluksgevoel op meerdere momenten
  De terugkoppeling vanuit Calvin naar mij zorgde ervoor dat ik nogmaals een onverwachts geluksgevoel ervaarde. Hier had ik niet om gevraagd en het was geen noodzakelijk onderdeel van de afspraak. Er zou, behalve een ritje meerijden op het circuit voor de beleving, niets tegenover staan. Maar puur het feit dat er ongevraagd een terugkoppeling van zijn kant kwam, maakte dat ik er wederom gelukkig van werd en dat de emotionele bankrekening weer *ka-ching* gespekt werd. 
 2. De waarde ligt niet alleen in het eindresultaat
  Het doel van Calvin is niet helemaal behaald, maar toch is hij en ben ook ik, tevreden. Gek he?! Ik ben van kinds af aan dan wel gepushed om niet te gaan voor minder dan een 7, maar inmiddels heb ik ook ingezien dat de waarde niet alleen in het eindcijfer ligt. Dat we uiteindelijk in deze gekke tijd toch 70% van het eindbedrag behaalden, voelde daarom toch als een behoorlijke win!
 3. Een klein gebaar, een groot effect
  Toegang verschaffen tot een netwerk en Calvin als jonge professional een (tijdelijk online) podium geven, was het minste dat ik kon doen. En tegelijkertijd ook het beste…Ik heb hem een inkijk gegeven in mijn brein. Daarnaast heeft hij mij weer nieuwe inzichten gegeven op mijn eigen vakgebied in een andere branche en binnen een ander netwerk.
 4. Bijvangst zonder zeeën van tijd
  De stage voor Romy, de zus van Calvin, was totaal geen doel en lag tevens niet in de lijn der verwachtingen. Het is mooi hoe netwerken werkt en dus ook bij zo’n soort opdracht. Voor beide partijen levert deze bijvangst dus een extra blij gevoel op. De vriendendienst die ik leverde, waar geen zeeën van tijd aan zijn besteed, is nu wel nóg waardevoller geworden.
 5. Het levert altijd meer op dan je denkt
  Een hele berg toegevoegde waarde, een leerzame dag, een hoop lol en een grote portie dankbaarheid. Dat is toch onbetaalbaar?

Ook zelfverzekerd aan de slag?

Hopelijk heb ik je geïnspireerd om zelf ook eens een vriendendienst te doen en te zien wat het oplevert. Ben je geïnteresseerd in mijn diensten of wil je meer over sales leren en zelfverzekerd leads genereren? Tijdens mijn salesverzekerd traject leer ik mijn trainees alles over de kneepjes van het vak en hoe je acquisitie professioneel en vanuit jezelf oppakt. Heb je een vraag? Stuur me een berichtje via socials of op 06 – 135 28 632